Νέα Τοιχογραφία στο Σχολείο μας

IMG_1546IMG_1544IMG_1545>Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες Χριστιάννα Φίλη,Δώρα Νάτση, Κωνσταντίνο Παπαδιά, Αγαθή Παππα, Ναταλία Βωσσου, Σταυρουλα Καραμάνη και Ελσα Τατση για την έμπνευση και δημιουργία μιας όμορφης τοιχογραφίας στον βορεινό τοίχο του Σχολείου μας.

Posted in 2018-2019 | Leave a comment

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 στις 09:00 π.μ.
Παρακαλούνται οι γονείς να μεριμνήσουν για την αποχώρηση των παιδιών τους.

Posted in Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

15-06-2018 Ευχές για καλό καλοκαίρι από τους μαθητές της Δ τάξης

14 Ιουνίου 2018

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018 | Leave a comment

13-06-2018 Έργα μαθητών του ΣΤ2 στα πλαίσια υλοποίησης etwinning προγράμματος.

Οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του σχολείου μας, κατα τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018 και στο μάθημα των ΤΠΕ, υλοποίησαν etwinning πρόγραμμα, όπου χρησιμοποίησαν ως γλώσσα επικοινωνίας με τους μαθητές των χωρών εταίρων την γλώσσα προγραμματισμού στο περιβάλλον του scratch. Στο τρίτο στάδιο του προγράμματος  δημιούργησαν τρία παιχνίδια για να εκτελεστούν από τα παιδιά των άλλων χωρών και έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια, όλα δημιουργήματα στο προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch.

Πατήστε την σημαία για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οι άνθρωποι αξίζουν περισσότερο από τα λεφτά! Χρησιμοποιώντας το δεξί και αριστερό βέλος του πληκτρολογίου, μετακινήστε το αυτοκίνητο ώστε να πιάσει τους ανθρώπους και όχι τα λεφτά. Κάθε φορά που πιάνει έναν ένθρωπο κερδίζετε έναν πόντο. Καθε φορά που πιάνει ένα κέρμα, χάνετε έναν πόντο. Αν καταφέρετε να κερδίσετε 5 πόντους μέσα σε 10 δευτερόλεπτα είστε νικητές.

Παήστε την πράσινη σημαία για να ξεκινήσετε. Μετακινήστε τον τερματοφύλακα δεξιά και αριστερά χρησιμοποιώντας το δεξί και αριστερό βέλος του πληκτρολογίου. Εάν σώσετε 25 σουτ, πηγαίνετε στο επόμενο επίπεδο όπου η μπάλα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα . Πρέπει να κάνετε και εκέι το ίδιο μέχρι να φτάσετε στην τελική πίστα. Εάν χάσετε ένα σουτ, χάνετε έναν πόντο.

 

 

Πατήστε την πράσινη σημαία για να ξεκινήστε . Με το δεξί και αριστερό βέλος κατευθύνετε κάθε αντικέιμενο στο σωστό καλάθι. Εαν βάλετε ένα αντικείμενο στο σωστό καλάθι κερδίζετε έναν πόντο, αλλιώς χάνετε έναν πόντο. Καλή διασκέδαση!

 

 

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018, ΤΠΕ | Leave a comment

Καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου 2018.

γιορτη 7ου ΔΣ

Posted in Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

Διακρίσεις μαθητών του σχολείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης».

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης» που συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής, την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών,

συμμετείχαν οι κάτωθι μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝ:

ο ΓΙΟΥΤΣΟΣ Βασίλειος της Ε τάξης κατέλαβε την 1η θέση

η ΡΡΑΠΑ Μπλερίνα της Ε τάξης κατέλαβε την 3η θέση

ο ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος-Ραφαήλ της ΣΤ τάξης κατέλαβε την 2η θέση

Έπαινο συμμετοχής έλαβε ο μαθητής μας ΚΟΚΟΡΔΑΤΟΣ Μιχαήλ της ΣΤ τάαξης.

Τους ευχόμαστε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, πάντα επιτυχίες και δικρίσεις!!!

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018 | Leave a comment

8-6-2018 Μορφές ενέργειας και μετατροπές αυτών από μία μορφή σε άλλη.

ενεργεια

Δυναμική ενέργεια

Ενέργεια είναι το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο. Η ενέργεια δεν είναι ορατή, αλλά την αντιλαμβανόμαστε από το έργο που παράγεται.

εικ1  εικ2

Η δυναμική ενέργεια είναι συσσωρευμένη ενέργεια που περιμένει απλώς να απελευθερωθεί για να μετατραπεί σε άλλες μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, μια πέτρα που βρίσκεται σε ένα ορισμένο ύψος από την επιφάνεια της Γης ή τα βάρη που κρατά ψηλά ο αρσιβαρίστας έχουν δυναμική ενέργεια. Μονάδα μέτρησης της δυναμικής ενέργειας είναι το Τζάουλ.

H Κινητική και η Δυναμική ενέργεια θεωρούνται ως οι δύο μορφές της Μηχανικής.

Πατήστε την πράσινη σημαία παρακάτω για να δείτε το animation που δημιουργήσαμε στο προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch γαι την δυναμική ενέργεια.

Ντίνος Άγγελος

Πουλόπουλος Αριστομένης

Λαϊνάς Κωνσταντίνος

Ντακαλέτση Ζωή

Ηλεκτρική ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα), λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού.
Τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες αύξησης του ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ηλ1

Το μεγάλο μειονέκτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η δύσκολη, σχεδόν αδύνατη μακροχρόνια αποθήκευσή της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με την παραγωγή της ή να αποθηκεύεται αφού πρώτα μετατραπεί σε άλλες μορφές ενέργειας (π.χ. χημική, δυναμική κ.λ.π.). Η ανάγκη άμεσης κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει στην κατασκευή ενός παγκόσμιου πλέγματος ηλεκτρικών δικτύων, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα, από το σημείο παραγωγής της, στο σημειο κατανάλωσης.

Πατήστε την πράσινη σημαία παρακάτω για να δείτε το animation που δημιουργήσαμε στο προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch γαι την ηλεκτρική ενέργεια.

Εξάρχου Λαμπρίνα

Οικονομίδη Ελένη

Καραΐσκος Δημήτρης

Θερμική ενέργεια

Η θερμική ενέργεια χαρακτηρίζει το σύνολο της κινητικής ενέργειας των σωματιδίων που φτιάχνουν τα υλικά σώματα, καθώς αυτά κινούνται στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν θερμοκρασία ή πιο απλά θερμική ενέργεια ονομάζουμε την κινητική ενέργεια των μορίων λόγω των συνεχών και τυχαίων κινήσεών τους.

θερ1

 • Με τον όρο θερμότητα εννοούμε την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε ένα άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία, και ποτέ το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του δεύτερου.
 • Στις πιο πολλές μετατροπές ενέργειας χρησιμοποιείται θερμική ενέργεια.θερ2  θερ3
 • Παραδείγματα:
  1. Ο κινητήρας του αυτοκινήτου μετατρέπει την χημική ενέργεια του καυσίμου αρχικά σε θερμική και στη συνέχεια σε κινητική.
  2. Η χημική ενέργεια που περικλείεται στις μπαταρίες μετατρέπεται, όταν η μπαταρία συνδεθεί σ” ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με λαμπτήρα, σε φωτεινή ενέργεια και θερμική ενέργεια.
  3. Το δυναμό του ποδηλάτου μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας του ποδηλάτου σε ηλεκτρική που με τη σειρά της μετατρέπεται σε θερμική και φωτεινή στο λαμπτήρα του φαναριού.
  4. Κατά την πτώση μιας πέτρας από κάποιο ύψος η δυναμική ενέργεια που έχει η πέτρα μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια. Κατά την κρούση της στο έδαφος όλη η κινητική της ενέργεια μετατρέπεται σε ηχητική ενέργεια και σε θερμική ενέργεια.
  • Στη θερμική ενέργεια συμβάλλει και ο ήλιος με τη θερμότητά του.

  θερ4  θερ5

Πατήστε την πράσινη σημαία παρακάτω για να δείτε το animation που δημιουργήσαμε στο προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch γαι τη θερμική ενέργεια.

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

Γιούτσος Βασίλης

Γιούλης Γιώργος

Ρράπα Κλαούντιο

Κινητική ενέργεια

Κινητική ενέργεια, είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα όταν κινείται και αναφέρεται στην ικανότητά του να παράγει έργο.Ως κινητική ενέργεια ενός σώματος ορίζεται η συνολική ενέργεια που χρειάζεται να απορροφήσει ένα σώμα προκειμένου να αποκτήσει ορισμένη μεταφορική ταχύτητα|γωνιακή ξεκινώντας από την ακινησία.Συνεπώς κινητική ενέργεια έχουν τα σώματα που εκτελούν κίνηση ή περιστροφή ή ταλάντωση. Για παράδειγμα το βλήμα ή ο πύραυλος που εκτοξεύεται έχει κινητική ενέργεια λόγω της ταχύτητάς του. Όταν ένα όχημα επιβραδύνεται χάνει σταδιακά την κινητική του ενέργεια.
Η Δυναμική και η Κινητική ενέργεια αποτελούν την Μηχανική ενέργεια.

kin1   κιν2   κιν3   κιν4

Κόντος Δημήτρης

Δέμιτσας Γιάννης

Ρράπα Μπλερίνα

Πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια είναι ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον πυρήνα ενός ατόμου. Τα άτομα είναι μικροσκοπικά σωματίδια που αποτελούν κάθε αντικείμενο στον κόσμο. Υπάρχει τεράστια ενέργεια στους δεσμούς που κρατούν τα άτομα ενωμένα.

Πυρηνική ονομάζεται η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον πυρήνα των ατόμων και ελευθερώνεται κατά τις αντιδράσεις των πυρήνων. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σχάσης(διάσπασης) ή σύντηξης (συνένωσης) των πυρήνων.
Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρώτα η ενέργεια πρέπει να απελευθερωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: την πυρηνική σύντηξη και την πυρηνική διάσπαση (σχάση).

πυρ1   πυρ2   πυρ3

Τάτση Δάφνη

Ρράπα Αλμπιόνα

Τάτση Έλενα

Χημική ενέργεια

Χημική είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους χημικούς δεσμούς που συγκρατούν τα άτομα και τα μόρια όλων των ουσιών. Όταν οι ουσίες αντιδρούν χημικά, η ενέργειά τους απελευθερώνεται, απορροφάται ή μετατρέπεται σε άλλες μορφές. Για παράδειγμα όταν ανάβουμε ένα σπίρτο, η χημική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο σπίρτο, μετατρέπεται σε θερμική και φωτεινή ενέργεια, ενώ στα φυτά η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φωτοσύνθεση και αποθηκεύεται στα μόρια των παραγόμενων υδατανθράκων ως χημική ενέργεια.

χημ1   χημ2   χημ3

Χημική ονομάζεται η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα καύσιμα(πετρέλαιο, φυσικό αέριο), στα τρόφιμα.

Πατήστε την πράσινη σημαία παρακάτω για να δείτε το animation που δημιουργήσαμε στο προγραμματιστικό περιβάλλον του scratch γαι την χημική ενέργεια.

Λιανού Νίκη

Δούλη Σοφία

Βασιλείου Νίκος

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί προγράμματος:

Κύρου Θωμαή (δασκάλα της Ε τάξης)

Γιώτη Σοφία (εκπαιδευτικός πληροφορικής)

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018, Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

31-5-2018 Σαν ταξίδι η χρονιά: αναμνηστικό βίντεο από την Μαρία Σαχανίδου, δασκάλα του α1 για την χρονιά που πέρασε(2017-2018)

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018, Χωρίς κατηγορία | Leave a comment

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Την Πέμπτη 24.05.2018 η ΣΤ’ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου. Συγκεκριμένα οι μαθητές μας περιηγήθηκαν την περιοχή του Πάρκου από τη Βίτσα Ζαγορίου μέχρι το γεφύρι Κόκκορη περπάτησαν το μονοπάτι της Σκάλας της Βίτσας και ενημερώθηκαν για την πανίδα, τη χλωρίδα και την ιστορία της περιοχής από τους περιβαλλοντολόγους του Πάρκου.

Posted in Σχολικό Έτος 2017-2018 | Leave a comment

Δημιουργίες των παιδιών την ώρα των εικαστικών κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

20180206_120154 20180209_083638 20180213_115656 20180213_115708 20180213_122257 σε στιγμές δημιουργίαςδ2      κουκλες

γ1

 

 

Posted in Εικαστικά, Εικαστικά, Εικαστικά, Εικαστικά, Εικαστικά, Εικαστικά | Leave a comment