Συμμετοχή του σχολείου στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές της ΣΤ τάξης του 9ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα:
Ενεργός Πολιτειότητα
Πολίτης στο Σχολείο – Πολίτης του Κόσμου
Το συνέδριο διοργάνωσε το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου στις 5-7 Απρίλη 2024.

Δεν είναι παραμύθι. Είναι μία αληθινή ιστορία, όχι με λόγια ωραία, νεράιδες και μαγικά κάστρα, αλλά με τέρατα και χαμένες πόλεις, με ανθρώπους και πληγωμένες ζωές. Μια μελανή ιστορία που γεννήθηκε μαζί με τον ανθρώπινο πολιτισμό, τα χωριά και τις πόλεις του, τις χώρες και τις αυτοκρατορίες που έχτισε. Είναι η ιστορία της παράλογης ανάγκης του ανθρώπου για κυριαρχία και εξουσία. Είναι η ιστορία της «Ειρήνης και του Πολέμου» που μόνο όπλα αλλάζει στους αιώνες που γράφεται ξανά και ξανά, από τις πέτρες και τα τόξα μέχρι τα σύγχρονα όπλα και τις βόμβες. Η ιστορία, όμως, μένει ίδια και πάντα επίκαιρη. Οι λίγοι δυνατοί σπέρνουν πολέμους και οι πολλοί χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους και τα όνειρά τους.

Πήραμε, λοιπόν, το πινέλο των ζωγράφων, δανειστήκαμε στίχους από ποιητές και κλέψαμε νότες από μουσικούς δημιουργούς, για να χτίσουμε με χρώμα και φως την ειρήνη στον πίνακα «Κάστρο και ήλιος» του Πολ Κλέε. Τι όμορφος που έγινε ο κόσμος μας! Κι έρχεται ο πόλεμος να τη γκρεμίσει στα σκοτάδια της «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο, να αναστηθεί πάλι μέσα από τα ερείπια της προσφυγιάς του Ντέιβιντ Μπούρλιουκ. Πώς να τη φυλάξουμε; Μήπως να τη στεγάσουμε στον «Ναό της Ειρήνης» του Πικάσο και από εκεί ελεύθερη να πετάξει με το περιστέρι του Ισπανού ζωγράφου, για να κουρνιάσει στην αγκαλιά του «κοριτσιού του με το τόπι», να γίνει μια τεράστια κόκκινη καρδιά στα χέρια των σκίτσων του εικαστικού Κιθ Χέριγκ. Να γίνει το γέλιο του παιδιού, του κάθε παιδιού, σε κάθε άκρη της γης, που δεν ξεχωρίζει χρώμα, φυλή και γλώσσα. Και ναι! Μέσα στην ειρήνη διάπλατα θα ανασάνει ο κόσμος όλος, με όλα του τα όνειρα! Όχι, δεν είμαστε ονειροπόλοι. Είμαστε μία φωνή ενωμένη στο δικαίωμα όλων των παιδιών για ειρήνη, ελπίδα, παιχνίδι, ευημερία.

Στιγμιότυπα από την εμφάνιση των μαθητών μας:

eik1 (1)
« από 15 »

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του σχολείου:

Θεοχάρης Ηλίας, Ελευθεριάδου Λασκαρίνα, Βέργου Ελευθερία, Κούτη Κονδυλένια

Δημοσιεύθηκε στην Σχολικό Έτος 2023-2024. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.