Tech for safety: Wireless bag alarm – Code with Micro:Bit

Οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του σχολείου μας  συμμετείχαν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, στο etwinning πρόγραμμα με τίτλο “Tech for safety: Wireless bag alarm – Code with Micro:Bit” με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Γιώτη Σοφία.

Στόχος του προγράμματος ήταν η επικοινωνία των μαθητών με μαθητές άλλων σχολείων της Ελλάδας(Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής-Αθήνα, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας) αλλά και του εξωτερικού (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία) για τη δημιουργία ενός ασύρματου συναγερμού σχολικής τσάντας για την ειδοποίηση και αποφυγή πιθανής κλοπής.

Οι μαθητές, αφού ήρθαν σε επαφή με τον μικροελεγκτή micro:bit και γνώρισαν τα χαρακτηριστικά του, ξεκίνησαν τον προγραμματισμό του στον micro:bit MakeCode Editor με στόχο την επίλυση απλών προβλημάτων αρχικά όπως η μέτρηση της αγάπης, η δημιουργία αυτόματου φωτισμού, η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των micro:bits.

 

 

 

Στη συνέχεια εκτέλεσαν σχετικό κουίζ κάνοντας μία ανασκόπηση για τις ως τότε γνώσεις τους σχετικά με το micro:bit και τις δυνατότητες του.

 

 

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές των άλλων σχολείων για μία πρώτη online γνωριμία και ανταλλαγή εντυπώσεων για τα όσα είχαν υλοποιηθεί μέχρι τότε με τη χρήση του micro:bit.

Απάντησαν σε απορίες μαθητών άλλων σχολείων σχετικές με τις δραστηριότητες που υλοποίησαν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές ασχολήθηκαν με την υλοποίηση του αυτόματου συναγερμού σχολικής τσάντας. Συγκεκριμένα έγραψαν δύο κώδικες, έναν για το micro:bit sender που βρίσκεται μέσα στην τσάντα και όταν αντιλαμβάνεται  κλοπή (λόγω μετακίνησής του ή/και λόγω διέλευσης μεγαλύτερης ποσότητας φωτός πάνω στα leds με το άνοιγμα του φερμουάρ) στέλνει σχετικό μήνυμα στο micro:bit receiver που έχουμε μαζί μας και έναν για το micro:bit receiver που όταν γίνει κλοπή ειδοποιεί με σχετικό μήνυμα και ηχητικό εφέ.

 

 

 

Έγιναν άλλες δύο τηλεδιασκέψεις με τους εταίρους μας μία για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με τον κώδικα του συναγερμού της σχολικής τσάντας και μία για την παρουσίαση των τελικών προϊόντων από τους μαθητές κάθε σχολείου.

  

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Σχολικό Έτος 2022-2023, ΤΠΕ, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.